Uncategorized

Yeni Nesil Matematik Dersi

Her geçen gün eğitimin farklı değişkenler tarafından evrildiğini görmekteyiz. Eğitimin en önemli değişkenlerinden birisi olan öğretmenlerin bu süreçte üzerine düşen görev ve sorumluluklar bir hayli fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Her konuda olduğu gibi ders öncesi, ders anı ve ders sonrasında uzmanlar farklı görüşlerde olsa da öğrencilerin okul dışında geçirdiği zamanın kalitesi okul ve sınıf içinde gösterdiği başarıya yansımaktadır. Buradan yola çıkarak öğrencilerin okul dışında geçirdiği vakitleri daha kaliteli olmasını sağlamak hem de eğlenceli hale getirmek için yeni nesil bir ders tasarımının daha ideal olacağı düşünülebilir.

“Derse dersten önce başlamak gerek! ” parolasıyla ders öncesi PLANLA-UYGULA-DEĞERLENDİR (PUD) Teknoloji Entegrasyonu* modeli ile ders öncesi bütün süreç planlanmıştır. Ders öncesinde öğrenci ve velilerinin donanım ve yazılım bilgileri (İnternet erişimi, en çok tercih ettiği sosyal medya uygulaması vb.) belirlendikten sonra sürecin ilk aşaması tamamlanmıştır.

6. sınıf öğrencilerinin “Kesirlerle Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme İşlemleri” konusuna dair ilk duyacakları kavramları, bilgileri ve özellikleri de dikkate alarak derse başlanmıştır.

Ders Sürecinden Bir Kesit

Kesirler konusunda günlük hayattan örnekler ile ders kitabından faydalanılmıştır.**

Kesirlerde Toplama İşlemi

Konuya yönelik alan yazında öğrencilerin yaşayabilecekleri muhtemel kavram yanılgıları da dikkate alınarak bazı Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) araçları kullanılmıştır. Bu uygulamaların başında matematik dersi için çok tercih edilen GeoGebra Dinamik Geometrik Yazılımı tercih edilmiştir.

Kesirlerde Toplama İşlemi
Kesirlerde Çarpma İşlemi

Öğrencilerin bu süreçte deneyimlerini arttırmak amacıyla sıkça onlara da bu fırsat sağlanmıştır.

Kesirlerde Çıkarma İşlemi

Öğrenci deneyimlerinin ders içerisinde olduğu kadar ders sonrasında da önemli olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu bakımdan ders sonrasında da öğrencilerin kendi becerilerini arttırmaya yönelik etkinlikler yapmaları ve paylaşmaları sağlanmıştır. Ders öncesinde yapılan ankette en fazla tercih edilen iletişim aracı olarak WhatsApp belirlenmiştir.

GeoGebra Öğrenci Çalışmaları

Öğrencilerin tamamına yakınının gönderdiği bu paylaşımları olarak öğretmenleri olarak Canva uygulaması ile tasarlanan Başarı Rozetleri geri dönüt olarak verilmiştir.

Başarı Geri Bildirimi

Buna benzer geri bildirimlerin yanında farklı günlerde öğrencilere farklı geri bildirimler gönderilerek etkinliğin bir oyun gibi algılanmasını sağlanmaya çalışılmıştır.

Baları Geri Bildirimi-2

Bu ders sürecinin ardından araya giren “kar tatilini” fırsat bilerek ödüllü sorular ile öğrencilerin heyecanları zirveye taşınmıştır.

Ödüllü Soru Afişi
Ödüllü Sorular***

Bu sorulara doğru yanıt veren ve öğrenme serüvenini başarı ile tamamlayan öğrenciler belirlenmiştir. Ödül olarak en hızlı soruları yanıtlayan, serüvene tam katılanlar, en çok etkinlik (geogebra) yapanlar vb. gibi her öğrenciyi kapsayan konum (statü) merkezli ödüllendirme yapılmıştır.

Öğrencilerin süreç boyunca ödev ve etkinliklere yönelik artan katılımları öğretmenleri olarak beni bir hayli sevindirmiştir. Umarım her öğrenciye uygun öğrenme ortamları sağlanmasına katkı sunarak eğitim sistemimizin ve ülkemizin durumun daha iyi yerlere taşıyabiliriz.

KAYNAKÇA

*Yıldız, B. (2013). Etkili Matematik Öğretimi için BİT Entegrasyonu Model Önerisi. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
Ankara

**http://www.eba.gov.tr/ekitap?icerik-id=6402

***http://odsgm.meb.gov.tr/www/ilkogretim-ve-ortaogretim-kurumlari-bursluluk-sinavi-sorulari-ve-cevap-anahtarlari/icerik/262

Yazar hakkında

Yazar, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra 2011-2012 eğitim öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisansını tamamlamıştır. WEB TEKNOLOJİLERİNİN EV ÖDEVİ UYGULAMALARINDA KULLANIMININ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: 7. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖRNEĞİ adlı yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fen ve Matematik Eğitimi Anabilim Dalında Doktora eğitimine devam etmektedir.

(2) Yorumlar

  1. Hocam süpersiniz

  2. Est. Mert 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir