Bırakın Öğrenciler Hesap Makinesi Kullansın!

Ülkemizde matematik öğretmenlerinin sıkça karşılaştığı sorulardan bir tanesinin “Hocam, hesap makinesi kullanabilir miyiz?” olduğunu söyleyebiliriz.

Peki ya nedir meslektaşlarımızın verdiği cevap? Hesap makinesi kullanabilme deneyimini öğrencilere yaşatan meslektaşlarımızı hariç tutarsak genelde cevap olumsuz olmaktadır. Peki hangisi doğru olan yöntemdir?

Örneğin, matematik eğitimi düşük seviyede yer alan eğitim sistemlerinde “işlem bilgisi kavram bilgisinden” daha ön planda tutulduğu için işlemı yapmaya daha çok zaman ayrılmaktadır.

Matematiği öğrencilerin günlük hayatta nasıl kullanılacağını kavramasına yönelik problemler çözmek derslerde çok önemli bir yer tutmaktadır. 21 yüzyıl becerileri arasında sürekli gündeme getirilen problem çözme becerisinin yanında iletişim ve işbirliği kurabilme, yaratıcı düşünebilme ve benzeri becerileri de ön plana çıkmaktadır.


Yukarıda yer alan soruyu 6. sınıf matematik dersinde yer alan öğrencilerime yönelttim ve hesap makinesi kullanarak doğru yanıtlara ulaşmaları için 6 dk süre verdim.

Sonuç; cep telefonu, bilgisayar ve akıllı tahtada yer alan hesap makineleri kullanılan derste, her grup istenilen seviyede olduğunu iki soruya da doğru cevap vererek göstermiştir. Öğrencilerin bu süreçte matematik eğitim programında yer alan becerilere ulaştığı görülmektedir.

İlk Sorunun cevabı 450/6=75

İkinci sorunun cevabı ise 86,25/5,75=15 olduğu her iki grup tarafından bulunmuştur.

Araştırmacı Yazar, Dr. Mustafa ALTUNTAŞ, 2007 yılında İnönü Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun olmuştur. 2011-2012 yıllarında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlamış ve tezinde web teknolojilerinin matematik ödevlerindeki etkisini incelemiştir. Hacettepe Üniversitesi'nde doktora yaparak çevrim içi ortamlarda matematiksel modelleme sürecini araştırmıştır. Çalışmalarını teknoloji destekli matematik eğitimi, çevrimiçi öğrenme, özel yetenekli öğrenciler ve okul dışı öğrenme konularında yoğunlaştırmaktadır.

Yorum gönder

You May Have Missed