Uncategorized

UNESCO: 14 Mart Dünya Matematik Günü (IDM)

BİR ZAMANLAR
Yıllar önce 14 mart Dünya Pi gününde bir etkinlik yapmıştık. Pi sayısının kullanım alanları ve dolayısıyla popüler matematik konularını işliyorduk. Matematik öğretmeni arkadaşlarımdan birisi “bu tarz etkinliklerin çok saçma olduğunu düşünüyorum” diyerek yapılanları eleştirmişti. Katılan öğrencilerin yaptıkları, öğretmen arkadaşların sunumları ve eğlenceli etkinliklerden sonra arkadaşıma hala aynı şekilde düşünüp düşünmediğini sordum. Matematik konusunda “iyi” olmayan öğrencilerin bile ilgilerini çeken, heyecan duymalarını sağlayan etkinliklerin matematik dünyasına açılan bir “kapı” olarak nitelendiren arkadaşım açıkça etkilendiğini aktarmıştı.

DEĞİŞEN ROLLER ve MATEMATİK
“21. yüzyıl becerileri” diye başlayan cümlelerde malum “değişen dünya” ve “değişen roller” çok irdelenmektedir. Öyleyse, hem eğitim sistemi hem öğretmenler olarak bu rollerin hassas bir şekilde dönüşümünü sağlamaya çalışmalıyız. Aksi halde, hem diğer disiplinlerde hem de “matematik” alanında “değişen” öğrencilere uygun pedagojik yaklaşımlar sergileyemeyeceğiz.

UNESCO: 14 Mart Dünya Matematik Günü (IDM)
14 Mart, resmi olarak ilan edilmese de Pi Günü olarak kutlanıyordu. Dünya Matematik Günü ile kutlama bütün matematik yelpazesini içerecek şekilde genişletilecek. 14 Mart 2020’nin cumartesi olması sebebiyle uluslararası resmi lansman 13 Mart 2020 Cuma günü yapılacak. Teması ‘Her Yer Matematik’ olarak belirlenen günde, dünya genelinde çeşitli etkinliklerin yapılması öngörülüyor.

‘MATEMATİĞİN ÖCÜ OLMADIĞINI GÖSTERECEĞİZ’
IMU üyesi, aynı zamanda Dünya Matematik Günü projesinin yönetim kurulunda yer alan 7 kişiden biri olan Prof. Dr. Betül Tanbay, şunları söyledi:
“UNESCO’ya dünya günü ilan ettirmek oldukça zor bir iş. Dünya Matematik Birliği uzun süredir bunun için çalışma yapıyordu. Matematiğin hayatımızda ne kadar yer aldığını böyle bir günde kamuoyuna duyurmak, yaygınlaştırmak istiyoruz. Matematiğin bir öcü olmadığını göstermek istiyoruz. Bugün zaten Pi Günü olarak kutlanıyordu. Ama resmi ilan edilmiş bir gün değildi. Benim beklentim yerel yönetimlerin, üniversitelerin, okulların ve belediyelerin bugünü birlikte kutlaması. İstanbul’daki bilim otobüsü bugüne özel bir şeyler yapabilir. Sergiler düzenlenebilir. 14 Mart 2020’nin teması ‘Her yer matematik’. Sosyal bilimlerde, BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde, trafikte her yerde matematik var. Matematik farkındalığının artmasını istiyoruz.”

PARİS VE NAİROBİ’DE ETKİNLİK
14 Mart 2020’nin cumartesi olması sebebiyle uluslararası resmi lansman 13 Mart 2020 Cuma günü gerçekleşecek. İki paralel uluslararası etkinlik yapılacak. İlki, Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde, ikincisi ise Kenya Nairobi’de 10-13 Mart 2020 tarihlerinde ‘Gelecek Einstein Forumu 2020 (NEF2020)’ içinde olacak. IDM Başkanı  Montreal Üniversitesi’nden Prof. Christiane Rousseau, ise şöyle konuştu:
“Matematik, insanlık tarihi boyunca var oldu. Ama bugün, matematik o kadar ileri bir araç haline geldi ki, çoğu insan yaşamımızın her yerinde olduğunu fark etmiyor bile. Halbuki ‘Her Yer Matematik’ ve bu da ilk IDM senesinin teması. Şu aşamada, 75’ten fazla ülke ve 150’yi aşkın matematik derneği, araştırma enstitüsü, müze, okul,  üniversite, belediye gibi kuruluşlar kutlamalarını duyuruyor ve bu sayıların artması bekleniyor” dedi.

www.idm314.org

www.hurriyet.com.tr

Yazar hakkında

Yazar, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra 2011-2012 eğitim öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisansını tamamlamıştır. WEB TEKNOLOJİLERİNİN EV ÖDEVİ UYGULAMALARINDA KULLANIMININ ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ: 7. SINIF MATEMATİK DERSİ ÖRNEĞİ adlı yüksek lisans tezini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Fen ve Matematik Eğitimi Anabilim Dalında Doktora eğitimine devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir